Retreat i Norge og utlandet

Retreatsteder i Norge

Med Edin Løvås, med-grunnlegger av retrettbevegelsen i Norge, ble det satt fokus på behovet vi mennesker har til å tre til siden i vår ellers så travle hverdag. Det gjaldt å komme unna stresset, hverdags maset, samfunnets larm og “massementaliteten”.Retreat, som betyr å trekke seg tilbake, er ikke så veldig kjent for de aller fleste. Noen tenker kanskje på nonne- og munkekloster. Det som kjennetegner en retreat er nok stillheten, muligheten til å trekke seg tilbake. Være for seg selv, med seg selv. Kanskje en labyrint meditasjon er noe for deg?

I Norge har det med tiden blitt opprettet en rekke retreatsteder som er tilrettelagt på en god og gjennomtenkt måte. Her er en liste over steder du kan vurdere til din retrett. Østlandet; Sloa gård, Lia gård, Ordo Crusis, Aarholdt tunet gjestegård, Høgsveen retreat og gjestegård, Thomasgården retreatsenter, Sandom retreatsenter, Johannesgården, Lovisenberg, Solåsen Pilgrimsgård, St. Josephsøstrene i Oslo, Finnskogen retreatsenter. Sørlandet; Prestegården Lindesnes Vestlandet; Retreat i Rogaland, Holmely, Retreat Bergen, Utstein Pilgrimsgård Midt-Norge; Kanniksæther Retrett, Retreat i Nidaros, Åkerlehaugen Nord-NorgeAndreasstiftelsen – Retreat i NordViken senter,

Retreat utenfor Norge

Her er noen linker til ulike former for retreater. Her vil du finne mange flotte steder å oppsøke ro og fred, et sted å bygge opp indre styrke på. De ti beste stedene i følge Book Meditation Retreats finner du her. Videre på denne siden finner du mange ulike former for retreats ifra ulike tradisjoner og religioner.

Presteforeningen i Norge arrangerer retreater i Sverige. Jesuittene har retreater i England og Wales etter den katolske grunnleggeren Ignatius av Loyola. Benediktinerne, etter Benedict av Nursia, har også en rekke retreatsteder, finn flere steder her. Fransiskanske retreater finnes også mange av. Etter den katolske grunnleggeren Frans av Asissi. Den formen for meditasjon som Buddha, Siddharta Gautama, benyttet kalles for vipassana meditasjon. Dette er en teknikk for å øke insikten eller sannheten om seg selv.

Det finnes retreater både i Sverige (Vipassana Meditation Center) og i Norge (Vipassana Meditation). Dette er en areligiøs meditasjonsform da Budda ikke trodde på noen Gud. Zen mesteren og fredsprisnominerte Thick Nath Hahn etablerte sine meditasjonssentre i Thailand og i Frankrike. Han kalte stedene Plum Village